Hva som rører seg innen kulturfeltet i Sør-Norge

Kreative Sør

Lik forlag feirer sin første utgivelse

Lik forlag er et mikroforlag med base i Kristiansand. De har 1-2 utgivelser i året og arbeider utelukkende med skjønnlitterære tekster. 16. desember slipper de sin første antologi, med slippfest og bobler på Aladdin, samt dikt på dass, opplesninger og minst mulig taler. Antologi 2017 er en samling av bidrag fra forskjellige skjønnlitterære forfattere; Erlend Wichne, Mari Haaland Andersen, Giulia Avella, Morten Gilje, Daniel Hansen, Sophia Myntti, Nils Christian Moe-Repstad, Terje Dragseth.

Kreative Sør har tatt en prat med forlagssjefene Atle Håland og Maja Torjussen.


Når startet dere opp, og hvorfor?

Atle: Vi starta opp i år, det var vel i forbindelse med lanseringsfesten i april at det ble offisielt. Målet er å styrke det litterære miljøet i Kristiansand. Vise fram de som skriver bra som bor eller er fra eller har en tilknytning til byen.

Maja: Det er fint å skape et større rom mellom de store forlagene og forfatterne. Vi var også gira på prosjektet fordi ingen av litteraturtilbudene i byen hadde noe som inviterte til litterær produksjon. Du hadde vel julekalenderen til biblioteket i fjor, men det ble vel ingen utgivelse, så vidt jeg kjenner til. Litteraturhuset i Kristiansand ga ut noen fanziner - som var helt supre! Men med forlaget ville vi bli en motsetning til de regjerende litteraturaktørene. Som for eksempel fredagslunsjene og andre arrangementer under Litteraturhuset i Agder - som går ut på å passivt lytte til forfattere som kommer utenbys fra. Et slikt litteraturmiljø skaper ingenting, og sier svært lite om oss som mennesker i tiden. Det gir også sørlandet en veldig passiv litterær identitet. Vi ønsket vel å være en motsetning, å danne et rom hvor man kan skape litteratur, ikke observere den. Fra skaping oppstår det naturlig debatter og diskusjoner i det litterære miljøet. Det var også interessant for oss å finne ut av hva som skjedde med litteraturen når redaktørene ikke er litteraturvitere, men forfattere.

 


Instagram: @likforlag

 

Hva er det Lik Forlag driver med?

Atle: Vi gir foreløpig ut antologier. En i året er målet, men altså, det er et ungt forlag, mye kan skje.

Maja: Den neste antologien tar sikte på å utgis i juni 2018, så kanskje det blir enda en før jul om et år til også. Vi får se. Dette avhenger av tid og midler.

 

Hva kan vi forvente av dere fremover?

Maja: Kontinuitet av arbeidet vi gjør. Vi har ikke begynt med dette, for å så legge Lik forlag dødt - selv om vi har ledd litt av ideen om Lik forlag - et dødfødt forlag.

 

"En dialog er viktig. I et band, for eksempel, er man flere som arbeider sammen om kunsten sin. Med flere sammen, utfordrer man hverandre, og slik spiller man hverandre gode." - Maja Torjussen

 

Hva er det som kjennetegner litteraturmiljøet på Sørlandet?

Atle: Det er mange gode forfattere herfra. Men miljøet kunne likevel vært bedre, eller, tatt mer plass.

Maja: Jeg synes at det er for spredt - og jeg opplever at de som skriver ikke nødvendigvis kjenner hverandre. Dette er synd. En dialog er viktig. I et band, for eksempel, er man flere som arbeider sammen om kunsten sin. Med flere sammen, utfordrer man hverandre, og slik spiller man hverandre gode. Selv om skriving er et arbeid man som oftest gjør alene, og at det utenifra ser ut som at forfatterne klarer alt alene, så er ikke dette nødvendigvis sannheten. En litterær dialog er nødvendig. Kritikk er nødvendig. Det er så viktig å holde dette oppe parallelt med skrivingen. Et styrket litterært miljø kan kanskje bidra med dette og styrke forfatterne herifra. Dårlig litteratur blir sjelden bedre av dårlig/manglende kritikk eller ved fravær av dialoger om litteratur.

 


Instagram: @likforlag

Jeg har hørt rykter om at dere har noen ganske fabelaktige fester - kan dere fortelle litt om dem?

Atle: Ja det er vi gode på. Bobler er viktig. Og ikke for tett program, men likevel et bredt program
M: Helt enig med Atle. Mye av hemmeligheten ligger i boblene. Alltid start med bobler.

 

Hvilke lokale Sørlandsforfattere burde flere folk vite om?

Atle: Alle sammen.

Maja: Alle sammen.

Noen forslag: I tillegg til forfatterne i antologien, så kan man sjekke ut Mirjam Kristensen, Camilla Collett, Jens Bjørneboe, Cornelius JakhellnAtle Håland, Morten Langeland, Annabelle Despard, Rune Belsvik, Pål Gitmark Eriksen, Øystein Lønn, Sigurd Tenningen. (Red: Her må det presiseres at det Maja og Atle har mange flere navn å anbefale, men at KS har kortet ned listen)

Oppdag flere her: Forfatterkatalogen

 

Har dere noen julegavetips?

Atle: Antologi 2017 og tjukke sokker.

Maja: Antologi 2017 og bobler. Ikke nødvendigvis bare boblevin. Man blir glad av såpebobler også.

 

Antologi 2017 kan bestilles via mail til post@likforlag.no, Kr. 150,-

Eller kom på slippfesten 16. desember - mer info her.

likforlag.no

Redaktør

Sheila Simmenes


Sist redigert

13/12/2017 10:12