Hva som rører seg innen kulturfeltet i Sør-Norge

Kreative Sør

Sørveiv – Bransjefestival for musikk

10 - 11. november braker det løs i Kristiansand med Sørlandets egen bransjefestival for musikk. Det kommer band, delegater og journalister fra hele Norge og deler av Europa. Som publikummer kan man få smakebiter på det nyeste innen et bredt sjangerspekter - som f. eks bergensk elektropop og rap, melodiøs rock fra Danmark, folkemusikk, soul og hiphop fra Sørlandet.

Kreative Sør har tatt en prat med festivalsjef Anna Willrodt for å høre mer om magien bak Sørveiv.

Nå er dere klare for Sørveiv for syvende gang - hva er visjonen bak denne festivalen?

Sørveiv er jo Sørlandets musikkbransjetreff, så det vi gjør er å først og fremst vise fram våre lokale artister, men også vår øvrige bransje med alle arrangørene vi har i regionen, samt aktører som booking, management, teknikere. Alle er involvert i Sørveiv. Festivalen samler opp alt som skjer året rundt, og får det til å koke sammen i en helg.


Som en kompakt versjon av det beste Sørlandet har å by på?

Ja, “Best of Sørlandet”


Hva syns du er de største endringene festivalen har gjennomgått i løpet av disse 7 årene?

Første gang festivalen ble gjennomført var før min tid, men jeg har hørt mange historier! Først var egentlig planen å samle arrangørbransjen, og legge opp til seminarer for dem. Men så fikk Sørveiv plutselig også innvilget midler til konserter - bare noen uker før! Så da var det bare å slenge seg rundt og sette opp showcaser med lokale artister, og de fikset det på bare noen få uker. Fant massevis av frivillige på svært kort tid.


Så det begynte med bransjefokuset, og så kom konsertene etterpå?

Ja, det begynte med bransje og så kom konsertene etterpå faktisk. Det var også en naturlig utvikling etter at By:Larm hadde sluttet å flytte seg rundt i Norge. (Red: Bransjefestivalen By:Larm pleide før å flytte seg fra by til by i Norge, før den la seg til ro i Oslo)

Det var naturlig å fylle tomrommet som oppstod etterpå - og vi var den første regionale bransjefestivalen, mens Trondheim Calling  oppstod kort tid etterpå. Nå har også Vill Vill Vest kommet på plass i Bergen.


Kan du peke på noen konkrete resultater eller historier som har blomstret opp som resultat Sørveiv?

For et par år siden spilte for eksempel Lars Jakob Rudjord med Ingvild Koksvik på Sørveiv. De kommer fra Farsund, som ikke er kjent som verdens navle akkurat. De lager nydelig visepop på norsk, og klarte under Sørveiv å opprette kontakter i New York. De dro dit for å spille inn musikk, og  jobber nå målrettet inn mot det internasjonale sync-markedet - med norsk visepop på Sørlandsk! Det er utrolig kult. Jeg tror vi kommer til å høre masse fra dem fremover. Det er en lang prosess de går igjennom, men de jobber utrolig målrettet og det er veldig spennende å følge med på.

 
Jeg har hørt at konferanse-delen under Sørveiv har blitt bemerket som litt annerledes?

Nå har jeg allerede nevnt de andre musikkbransjefestivalene her i landet, og det er en del ting som går igjen i programmet. Vi syns det er litt synd at når vi har så mange kloke hoder som brenner for bransjen og som vil forandre ting - så forsvinner de inn i hvert sitt seminar-rom og  kaffemøter - som også er kjempeviktig - men vi ønsker å samle dem alle i et stort rom, nesten “låse døra bak dem” og utfordre dem skikkelig på de store temaene. De litt mer “hands-on” tingene som “Hvordan booke en turné?” osv, dekkes som regel av de regionale kompetansesentrene gjennom hele året. Så vi liker heller å bruke de to dagene hvor Kristiansand blir til Norges navle i musikkbransjen, til å lufte de store tankene, ta opp de større problematikk og inkludere alle i denne prosessen.


Så konferanseprogrammet handler altså om å løse problemer i fellesskap og med samarbeid mellom de forskjellige aktørene?

Ja, og så er det kjempeviktig at alle til enhver tid kan ta mikrofonen og bidra - og det legger vi aktivt opp til. Og vi var jo litt redde for debattkulturen, og om folk tør å ta opp mikrofonen og si noe - og ikke minst så holder vi jo konferansen på engelsk, så hvordan er det med språkbarrieren for de som ikke har det som morsmål, osv? Men det fungerte over all forventning, så det vi kommer til å satse på fremover. Gleder meg til fortsettelsen i år!

For mer info:
www.sorveiv.no
Facebook
Instagram 

 

Her komme vi til å legge ut en sak hver måned, hvor vi setter søkelyset på lokale aktører innen forskjellige kunstfelt.

Tips kan sendes til admin@kreativesor.no

Redaktør

Sheila Simmenes


Sist redigert

06/11/2017 12:52